FROGN SMÅDYRPRAKSIS 30 ÅR!

Når skal jeg kontakte veterinær?

Farge på slimhinne (tannkjøtt/innside leppe): Her er den fryktelig gul!

ER DU I TVIL - RING OSS DA VEL!

Du kjenner dyret ditt best! Det er du som har den lengste erfaringen med akkurat ditt eget dyr - så når du synes kjæledyret ditt oppfører seg merkelig - så har du nok rett i det. Stol på deg selv og ring veterinæren når du tror noe er galt.

Når du ringer: Der ikke alltid så lett å være dyreeier når dyret er skadet eller sykt. Spesielt hvis man selv ikke sikkert VET hva som feiler eller VET om man MÅ dra til veterinæren! I en slik situasjon blir det ofte endel spørsmål ( se under!) fra dyrlegen til deg selv. 
For i slike situasjoner er det ikke alltid så lett å være veterinær i den andre enden av telefonen heller. Vi kan ikke se gjennom telefonrøret, og "healing" gjennom røret er ingen anerkjent eller forsvarlig behandling (selv om vi gjerne skulle kunne det...). Så er vi dyrleger i tvil når vi snakker med noen på telefonen, så er det jo best å få det sjekket. Er du ikke enig i det?

Ser du denne smokken her? Den hadde vært inne i en hund i minst 6 uker! Eier hadde ringt etter kanskje 3 uker, og da var hunden bare litt slapp, spiste litt dårlig og hadde gått ned 4-5 kg. Mens ute var den kvikk og leken. Trengte han å komme......?

SÅ HVIS DU LURER PÅ OM DYRET ER SYKT? SJEKK FØLGENDE:

Er dyret slapt
? Vurder hvor kvikk/våken (almentilstand) dyret er. Sover det, eller er det slapt? Er dyret sløvt? Kan det gå og hører den/ser på deg når du snakker. Forskjellen på trøtt og sløv, er at du kan vekke opp en som er trøtt. De sløve fortsetter å være nedstemte.
Er dyret bevisst? Får du kontakt? Puster det og banker hjertet? Noen ganger kan dyret virke ustødig og sjanglete. Alt annet enn trøtthet, bør gjøre at du oppsøker veterinær.

Har dyret feber? Vanlig kroppstemperatur på hund og katt er 37,0 til 39,2. Dette måles enklest med termometer i endetarmen. Ikke stol på hvordan snuten føles! Smør tuppen av termometeret med litt hudlotion, salve eller smør, noe som gjør at den glir lettere inn. Har dyret høyere temperatur enn 39,2, har det feber! Ta kontakt med veterinær.

Farge på tannkjøtt og slimhinner? Hvis disse virker bleke, oppsøk veterinær. Du kan sammenligne med din egen farge i tannkjøttet ditt i speilet. Trykk på en rosafarget del av tannkjøttet og se hvor fort blodet strømmer tilbake og gjør flekken rosa igjen. Tar det lang tid (i sekunder)? Så kan du gjøre det samme på dyret. Er det tydelig forskjell på deg og dyret, så ta kontakt med veterinæren.

Spiser og drikker dyret? Hvis ikke, er det sannsynligvis noe som er såpass galt at du bør oppsøke veterinær. Hvis dyret i tillegg er slapt/sløvt er det bare å ringe med en gang. De fleste dyr kan fint klare seg i 1 døgn uten vann, men ikke lenger. Mat kan de fleste hunder klare seg fint uten, i minst 3 dager. Ofte vil hannhunder som forstyrres av en tispe med løpetid, ikke ha tid til å spise. Men drikke vil de gjøre. Ofte kommer appetitten gradvis tilbake når det har gått 3-4 dager og tispas løpetid begynner å ebbe ut.

Er dyret uttørret? Sjekk med å trekke opp en hudfold over skulderbladene, på siden av dyret. Hudfolden skal smette tilbake på plass igjen (sånn som hos oss mennesker om vi tar tak i den tynne huden på innsiden av underarmen, og klyper opp en fold emmlom tommel og pekefinger). Går hudfolden treigt tilbake, eller blir stående, er dyret uttørret. Da må du dra til veterinær.

Har dyret oppkast eller diare? Er dyret slapt og har oppkast og diare, bør du ta kontakt med veterinær. Da kan du få råd om behandling hjemme. Hvis du er i tvil, selv etter telefon med veterinæren, bør du nok dra til veterinær.
Det er to sikre tegn; Om dyret har feber eller det kommer blod enten i oppkast eller diareen, så MÅ du dra til veterinær.
Om dyret er uttørret (stående hudfold på skulder), eller også blitt blek i tannkjøttet, så er det også bare én ting å gjøre- å dra avgårde til dyrlege.

Mistenker du en forgiftning? Hvis dyret har spist noe du vet er giftig eller du har mistanke om det, så ta kontakt med veterinær umiddelbart! Hvis det er under 1 time siden dette skjedde, kan det være vi rekker å fjerne mye av det giftige stoffet fra å suges opp i kroppen, hvis vi får dyret til å kaste opp fort. Tar det lengre tid enn 1,5 timer, er det å få dyret til å kaste opp, oftest av liten nytteverdi (selv om vi ofte gjør det likevel - for vi prøver det vi kan). Da er det om å gjøre å få tilført kull, melk og egg for å binde giftstoffet og få det fort gjennom tarmen.

Akutt mageoppblåsing? Hvis mageomfanget øker slik at du kan iaktta økning i løpet av minutter/halvtime, MÅ du bare forte deg til dyrlege der og da! Ring 64932308 (el hvis utenom våre kontortider til NVH 82090102) umiddelbart og varsle om at du kommer, slik at dyrlegen kan gjøre klart til du kommer.

Er dyret ditt bitt av et annet dyr? Hvis det er hull i huden, slik at tennene har gått gjennom huden, så bør du oppsøke veterinær. Grunnen er at det alltid blir en betennelse, som du ikke ser symptomer på før etter 2 dager. Men så kommer hevelsen, dyret blir slapt og vil ikke spise, kan bli skikkelig sinna fordi det er så vondt. Og da blir det fort en mye større jobb vi må gjøre hos oss.
Hvis det ikke er hull i huden, kun skrammer i/på huden, barbere/klippe vekk pelsen, rens og påfør en sårsalve. Hindre at dyret slikker og se det an i 1-2 dager.

Stikkskader? Hvis dyret har et lite sår, men du mistenker et stikk, så kan det være ganske så dypt uten at det er så lett å se det. Hunder og katter kan løpe på pinner i full fart og tre dem langt inn i kroppen, uten at det er synlig mer enn et lite sår på utsiden. Er du i tvil, så ta kontakt med dyrlegen.

Dyr som prøver å tisse, men ikke får det til? Hvis dyret har tydelig trang til å gå på do, stiller seg opp som for å tisse, men det kommer ikke noe, så er det oftest noe som ikke bør vente! Hos hanndyr er det oftest stengt urinrør. Ganske raskt vil trykket i blæra bli veldig høyt og dette gir nyreskader. Blæren kan også få varige skader, til og med sprekke. Hunndyr har oftest urinstein/svulst i skjede som årsak.

Sår som blør, eller er betente? Oppsøk veterinær.

Øyeskader?
Oppsøk veterinær.

Økt tørste og tisser mye? Seig utflod som lukter? Spesielt hos tisper etter løpetid er dette vanlig når de får livmorbetennelse. ALLE som ser dette hos sitt dyr, bør oppsøke veterinær.

Kuler? Alle kuler bør sjekkes. En kul som vokser på 14 dager bør absolutt sjekkes. Oftest er kuler under huden uskyldige fettkuler. Det er enkelt å sjekke dette hos veterinæren.

Hudproblemer, kløe? Får dyret hårløse flekker, eller sår av kløen er det bare å ringe etter veterinær.

Røyting, selv kraftig røyting? Kan være helt normalt. Men om det blir hårløse flekker bør du oppsøke veterinær.

Her ser dere tarmen hvor smokken på forrige bilde ble fjernet fra. Hunden ble operert, kom seg fort, og la på seg alle de 4-5 kiloene den hadde gått ned. ...Jeg skal love deg at det ikke var lett å se denne smokken gjennom telefonrøret, men det var litt lettere da vi fikk se på røntgenbildene etter kontrast....