HVITT, VAKKERT, RENT, SKIGÅING OG LEK. MINUSGRADER, IS OG GLATT, SÅRE POTER, STIVE BEIN ETTER SKIGÅING, FORFRYSNINGER.
Det vanligste vi ser vinterstid av skader er poteskader, både av kulde/frostskader, unormal slitasje, snøklumper mellom tredeputene, kloknekk. Anbefaler ALLE hundeeiere å ha 4 potesokker + potesalve liggende hjemme, for hvis du ikke har det der når du trenger det, så går man på tur uten - og da er skaden brått skjedd.
MØRKE: Aller først vil vi helst nevne at det er livreddende å bruke refleks på hund og katt også, i tillegg til barn og voksne på tur i høst og vintermørket! Bilistene ser dere på 8-10 ganger så lang avstand!!!
BLEMMER; Fordi hundene har gått på grusveier som er frosset til og dermed får hard belastning på selve tredeputene, el etter langturer på hard snø; Først svært ømme poter med runde hevelser i tredeputehuden, seinere avstøtning og løsning av denne huden med åpne sår som væsker, deretter inntørking og ny, hvit tredeputehud under. Kan unngås ved å bruke sokker på potene (se på trekkhunder) og gradvis venne hundepotene til kulde, hard grus, snøløp. Bruke potevoks uten vann.
SNØKLUMPER: Oftest ved nullføre og nysne, mest på hunder av typen puddel, setter, terrier. Minst på hunder med glatt pels. Kan unngås ved klipping av pels + smøring med potevoks uten vann. Noen hunder får slike klumper overalt, under hele buken, i lyske og armhuler, disse bør få en treningsdrakt som er glatt, hvor snøen ikke kan feste seg.
FROSTSKADER; Oftest ved nullføre, og minus 3 til pluss 3 grader. Oftest på ekstremiteter som øreflipper, patter, forhud, haletupp og tær/snute. Ofte på hardtgående jakthunder, når det blåser surt og ved noen få plussgrader. Kan unngås ved hyppig inspeksjon av hund, bruk av riktig dekken, hyppige pauser.
SKIGÅING; Vi ser ofte slitasjeskader, kloknekk og kuttskader. Hunder som blir med på skiturene, må få en gradvis tilvenning til skiturer. Gradvis opplæring for de yngste, slik at de ikke er redde for ski og staver og møtende trafikk, at de holder naturlig til høyre osv. Gradvis tilvenning hver sesong, ved at hundene ikke trenger møte skisesongen med 2 mil som deres første tur. SKITURER ER 3 (TRE)GANGER SÅ SLITSOMT FOR HUNDEN!!!
1) Dårligere feste! Hundene må venne seg til sviktende feste i løs snø.
2) Ikke noe glid.
3) I bakkene må de løpe svært raskt, mens vi kan hvile.
Unge hunder kan gjerne være med på skiturer, men det anbefales fra hundekjørerhold, at de bør være utvokst, dvs 2 år før de skal trekke eller kløve. Dette for å unngå overbelastninger på unge hunder.
KUTT: Ski med stålkanter er dessverre en klassiker. Henger ofte sammen med at man går utenom vanlige spor, og så er hunden sliten og smart, og søker å gå i sporet selv - da er det lett å få uhell.
KLOKNEKK; Nesten kun ved ustelte, for lange klør! Hvis klørne klippes korte er det svært usannsynlig å oppleve dette. Kan også unngås ved bruk av snøsokker. Problemet med kloknekk hos hunder sammenlignet med negleknekk hos menneske, er jo at hos hunden knekker kloen oftest på LANGS, og man får en sprekk helt inn i klovollen (neglebåndet). Dette vil gi en betennelse, som kan gå inn på tåbeinet. Alle disse må få trukket av klokapselen, dette må gjøres i narkose, og dette krever 3 uker med bandasjering og redusert mosjonering. I tilfelle beinbetennelse, må man også amputere kloen.
Tenk på hunden også når du tar pause i kulda, ha med dekken eller lignende.