HVORDAN ROE DYRENE NÅR SMELLENE OG RAKETTENE HERJER?
EN OVERSIKT OVER HVILKE MIDLER DU HAR FOR Å GJØRE DYRENE ROLIGERE. 1) DVD med opptak av lyder, samt instruksjonsbok med test. 2) Feromoner; Adaptil til hund, Feliway til katt. Finnes i spray, fordamper og halsbånd. 3) Medikamenter; Largactil ++, må avtales med veterinær. Sileo er ikke avbildet. 4) Urter; Valeriana-dråper og Scullcap-valeriana kapsler.
ANGST KAN MAN IKKE TRUE VEKK!
31/12 er ikke moro for alle. Når hunden eller katten eller kjæledyret ditt hyler og piper i skrekk, og fortvilet prøver å komme enda lenger innunder sengen i kjelleren da er fortvilelsen og skrekken lesbar for oss. Og da er det ikke noe hyggelig å være dyreeier heller.
Ikke ALLE DYR eller ALLE MENNESKER liker skudd og fyrverkeri, festlyd og at huset står på hodet. Og har man først fått angsten for smellene, hylingen, fresingen og de gnistrende lysglimtene, er det ikke like lett å få trent vekk denne angsten igjen.
Det er to måter å jobbe mot dette problemet:
1) Å trene dyret til å tåle fyrverkeri ved å gradvis venne dyret til det.
Dette gjøres ved hjelp av en tilvennings-CD (finnes nå som gratis lydspor på https://soundcloud.com/dogstrust/sets/sound-therapy-sounds-scary), som man bør trene med i mange uker før 31/12. "SOUNDS SCARY" er en CD utviklet og produsert av aferdsterapeuter for hund og katt, som vi dyrleger selger. BØR STARTE MINST EN MÅNED FØR SMELLENE, TRENINGEN GÅR PÅ GRADVIS ØKNING AV VOLUMET.
2) Berolige dyret slik at det ikke blir så redd.
Dette gjøres stort sett med beroligende medikamenter, vanligst å bruke nå er "SILEO", men man kan også bruke feromoner (Hund; DAP = Dog Appeasing Pheromone. Katt; Feliway) og urter. Det er viktig å tenke på at det alltid er en viss risiko med beroligende medisiner og at selvom om dyret får disse, så må eier fremdeles være der og passe på dyret!
Nyere råd anbegaler at man starter tidligere enn før anbefalt. Det er nå anbefalt å starte før dyret får angst, og det vil i praksis bety at dyret allerede får medikamenter fra 30/12.
TA KONTAKT MED KLINIKKEN DERSOM DITT DYR TRENGER HJELP!
GODE RÅD DET KAN VÆRE LURT Å LESE:
🙂Luft hunden godt på dagen, helst tidligere enn de første smellene starter. Gjerne ha en innelek etterpå som utfordrer hjernen litt, feks lydighet, sportrening, agility el l. Gi hunden en god posjon mat til kveldsmåltidet.
🙂IKKE straff el trøst hunden når den er redd, angst kan ikke trues bort. Og angst forsterkes av eiere hvis de trøster hunden (se, selv sjefen er redd jo...). Det innebærer at man heller ikke stryker dyret så mye - for det er trøsting det også. Det betyr at man ikke snakker beroligende til hunden heller. Snakk med normal stemme om andre timg, og oppmuntre hunden/dyret hvis den vil leke el sove.
🙂Sørg for at dyret ser og hører minst mulig til det som skal skje. Isolér dyret i et kjellerrom el et rom vendt vekk fra der lyden er sterkest, dekk til vinduet med ekstra håndkle/gardin/teppe. Sett inn en lydkilde som kan kamuflere lydene utenfor, PASS på at det IKKE er radio- el TV-program som står på, for kl 24.00 så smeller det jo derfra også... Spill CD med musikk,sett på autorepeat!
🙂Bli værende sammen med dyret, ikke gå ut, gjerne aktivisere dyret. Gjerne gjør helt dagligdagse ting, som å vaske hus, rydde, klippe klør el bade/vaske dyret/gre pels osv.
🙂Har du en mulighet til å dra vekk til et stillere sted? Kan du ha din redde hund sammen med en annen som ikke er redd?
🙂Start med et treningsprogram for å dempe angsten til hunden, snakk med veterinæren din.
Dette er en blanding av råd, de første mest for hund, og de siste mest for katt.
TIPS ANGÅENDE KATT:
🙂Hold katten innendørs HELE 31/12 og 1/1! Sørg for at den er ID-merket i tilfelle den stikker av, så får du den fortere igjen.
🙂Bruke Feliway? Fås som innpluggingskontakt og spray. Evt Valeriana dråper? Begge disse bør man starte med 2 uker før 31/12. Evt desensitiviseringsprogram; en CD med lyder (ulyder), "SOUNDS SCARY". Her må du helst starte en måned før nyttårsaften.
🙂Installere kattetoalett med kattesand du vet katten liker.
🙂Gi katten et isolert rom å være på, gjerne med en ekstern lydkilde med mUsikk fra en CD som kan kamuflere lyder.
🙂Vær sammen med katten din hele tiden, ikke løft den opp. Hvis den kommer til deg som vanlig for å ligge på fanget er det helt ok.
HVIS du synes disse rådene IKKE er sannsynlig at vil virke for ditt dyr, kan angstdempende medisiner være aktuelt. Ta da kontakt med veterinæren i god tid FØR nyttårsaften. Ikke alle klinikker er oppe denne romjulen, fordi det er såpass mange feriedager.
GODT NYTTÅR FRA ALLE OSS!
THAILANDSK FREDSLYKT , TENK HVIS DET VAR LOVLIG!
INGEN SMELL, INGEN FRESING, INGEN ULING!