FROGN SMÅDYRPRAKSIS 30 ÅR!

GRATIS TANNSJEKK I MARS 2017, GJELDER HUND OG KATT.

VI SER OVER TENNENE GRATIS I MARS

I mars 2017 ønsker vi å fokusere på tannhelse.

Tannpine er vondt også for hunder og katter. Dyrene trenger tenner for å fange, holde og dele maten. Tennene avslører hvilket liv vi er bygget for, og både katter og hunder er kjøttetere/rovdyr.

En tann skal være hvit, hel i overflaten og uten misfarging av tannstein. Tannkjøttet skal være rosa og dekke hele tannhalsen.

Det vanligste problemet med tennene er tannstein; Plakk (plaque) er et bakteriebelegg som alltid er der på tennene, og i dette belegget som er løst og hvitt, kan det utfelles mineraler fra spytt. Disse mineralene danner tannstein. Et gulbrunt og hardt belegg, oftest på yttersiden av hjørnetennene, og jekslene oppe. Dette kan utvikle seg videre ved at tannstein-belegget irriterer tannkjøttet så mye at dette blir betent og rødt, oftest blør det lett. Etter hvert undermineres tennene og de løsner. Vond lukt fra munnen er veldig vanlig i dette stadiet.

Andre problemer er feilstilling på tenner, gjenblevne melketenner, bittfeil (under- og overbitt), tannskader (brukket tann) og misdannelser. Svulster i tannkjøtt, immunsykdommer som viser seg i munnhulen, problemer med magesår og nyreproblemer kan også vise seg i munnhulen.

Tannstein er det problemet hos hund og katt vi alle vil møte. Det enkleste man gjør for å forebygge er å pusse tenner. INGENTING er bedre enn å pusse tennene. Så det å trene 14 dager mens dyret er ungt, på å få lov til å børste spesielt UT-siden av tennene i overkjeven (altså de tennene det er lettest og enklest å få lov til å pusse), det burde vi alle gjøre.

Tannsjekk med rød markørfarge for å se etter plakk/plaque på tennene.

Hvordan står det til med tennene til dyret?

SJEKK TENNENE!
Lukter det vondt av munnen, sikler katten, hunden eller kaninen, spiser dyret dårlig?

NÅ I MARS HAR VI FOKUS PÅ TANNHELSE. DA KAN DU FÅ UTFØRT EN GRATIS TANNHELSESJEKK PÅ HUNDEN, KATTEN ELLER KANINEN DIN. VI VISER DEG HVA PLAQUE ER, FARGER TENNENE TIL DYRET, OG VISER DEG RIKTIG PUSSETEKNIKK. I TILLEGG FÅR DU VITE OM DYRET HAR TANNSTEIN, TANNSKADER OG MUNNHULEPROBLEMER - OG ALT ER GRATIS! DERMED KAN DU LÆRE HVORDAN DU SKAL UNNGÅ TANNPROBLEMER PÅ KJÆLEDYRET DITT! JOBBEN VI MÅ GJØRE HVIS DYRET TRENGER TANNRENS, RØNTGEN ELLER TREKKE TENNER, DEN MÅ DU BETALE FOR.)
UNDER KAN DU LESE MER DETALJERT OM HVA DU SKAL SE ETTER OG HVA SOM MÅ GJØRES:
Ta en titt i munnen til kjæledyret ditt - se etter om det er et brunt eller gulgrått belegg på tennene, spesielt på hjørnetenner og jeksler. Hvis det i tillegg er en rød kant i tannkjøttet akkurat der tannkjøttet avsluttes mot tannen - da har dyret ditt tannstein i så store mengder at det har blitt en tannkjøttbetennelse. Dette bør du sjekke opp hos veterinær, og få renset bort! For kaniner, rotter, marsvin og mus er det spesielt viktig at tennene er i orden. Se nederst!

FOR HUND OG KATT;
Tannstein er mineralbelegg som felles ut fra spyttet, og som fester seg i det hvite plaque-belegget som legger seg på tennene. Hvis vi kan pusse vekk plaque-belegget, får ikke tannsteinen noe å feste seg i...
Noen har såpass med tannstein at en eller flere tenner er blitt helt underminert av tannstein. Da er det ofte en kraftig betennelse samtidig, og dyret kan ha ganske store plager av dette. Ofte vil slike dyr med kraftig tannverk, likevel klare å spise, for de sluker maten hel (tygger ikke). Hvis det har kommet så langt må vi ofte trekke tenner.

Det er noen kjæledyr som er mer håndterbare enn andre. Noen eiere kan nok få skrapt tennene rene selv med litt tålmodighet og tid. Bruk kanten på en teskje, en liten skrutrekker, eller kjøp en tannskrape av veterinæren din.

Skrap VEKK FRA TANNKJØTTKANTEN - MOT SPISSEN PÅ TANNEN. Pass på at du har anlegg mot dyrets kjeve, slik at du ikke skraper sår inn i tannkjøttet til dyret.
Hvis du synes det er vanskelig, kan veterinæren vise deg hvordan du gjør dette.

Tannrens kan være smertefullt, spesielt hvis det er betennelse i tannkjøttet. Dyr som ikke vil, både katter og hunder, kan ha såpass vondt at de trenger å bedøves ned før jobben gjøres.
Jobben blir også mye bedre utført hvis man også kan skrape innunder tannkjøttet, men det får man ikke lov til av de fleste dyr uten at de bedøves først.

Hos oss bedøves dyret slik at vi får gjort en grundig nok jobb. Alle får fjernet tannsteinbelegg med ultralydapparat og tannskrape. Alle får polert tennene etter at tannrensen er ferdig. Dette gjør tennene mye glattere, slik at det ikke er så lett for ny tannstein å feste seg.

For å unngå videre tannstein, anbefales tannpuss hver kveld. Det finnes også spesialfór som bremser mengden tannstein. Og så har vi endel forskjellige kosttilskudd.
Men den beste og mest effektive måten - som også er den billigste - er å pusse tenner hver kveld!

Det tar nok 10-14 dager å venne en hund eller katt til å bli pusset tenner på. Men det gjør det vel med småbarn også?
Vi kan ikke gi opp selv om det er litt vanskelig i starten. Noe som kan hjelpe på motivasjonen, er at når du starter opp,
så puss kun på utsiden av tennene,
hvertfall i overkjeven, helst også i underkjeven. Hvis du får til dette, så har du pusset der det trengs mest. For 80-90% av tannsteinen kommer på UT-siden av tennene.
Lykke til!


Andre hjelpemidler til hund og katt:

Plaque-off:
Er til både hund og katt. Er et algemel (fra tang), kommer i form av et pulver som dosres i maten til hunden el katten. Er også naturlig rikt på jod.

Fresh-Breath: En serie produkter som finnes som vanntilsetning, gel og skum med mintsmak.

MEN IGJEN: TANNPUSS ER BILLIGST OG BEST!!!


FOR GNAGERE:

FOR KANINER, ROTTER, MARSVIN, MUS OG HAMSTERE:

En gnager har svært skarpe tenner som er laget for å spise seg gjennom nøtter og frøskall, kappe av smågreiner og bite av strå. I tillegg bruker de tennene også når de skal grave seg huler i jord/grus. Hvis en gnagers tenner ikke er i orden, er det livsfarlig for dyret. For en gnager MÅ spise, ellers dør tarmfloraen, og dermed dør dyret. Så alle gnagere som ikke spiser 1 dag er syke, og om de ikke har spist på 2 dager, er det livsfarlig. En gnager MÅ slipe tennene sine mot noe hardt, og derfor er det viktig at hovedføden til gnagere er høy! En annen ting du som gnager-eier kan gjøre, er å legge inn greiner av osp/selje/kirsebærtrær/epletrær som den kan gnage på.

Fortenner:
Gnagere har fortenner som er lett synlige, og disse kan de fleste eiere følge godt med på om er i orden. Ved å løfte litt på leppene syns de godt. Det er 2 store fortenner oppe, med 2 små stifttenner rett bak, som møter ned mot 2 store fortenner i underkjeven. (Av og til kan underbitt forekomme, noe som gjør at tennene ikke slipes mot hverandre. Dermed blir det en kraftig villvekst, som krever jevnlig kutting av tennene. Man bør ALLTID sjekke om en gnager har underbitt FØR man kjøper det.)

Kinntenner:
Lenger bak i munnen, sitter kinntennene, selve "mølla" som maler frø til mos og meldeig slik at de kan nyttiggjøre seg maten mye bedre. Her kan det av og til forekomme slitasjefeil med spisse tannkanter som følge, kraftig vekst fordi motstående tann har brukket eller fordi tannstillingsfeil med fortennene har ført til at kinntennene ikke kan brukes og dermed blir lange.

Hvis en gnagers tenner er skadet, betente, eller brukket eller vokst feil, vil dyret ikke kunne spise etterhvert. Det kan være at det begynner å sikle, slik at hake/hals er konstant vått av spytt. Eller at det bare stille magrer av. Ved betennelse kan det bli en kraftig, hard kul i kjeven.

Uansett krever dette dyrlegehjelp med en gang!

Det er et tannlegeuttrykk: "Bare puss på de tennene du ønsker å beholde..."

HVOR MANGE TENNER VIL DIN HUND HA?

Se litt nøye på dette bildet! Kan du se alt det brune belegget på rotdelen av tannen - dette er tannstein. Når tannsteinen også brer seg ned på roten så løsner tannen. I tillegg blir det en kraftig betennelsesreaksjon rundt her, kalt periodontitt, som jo også gir smerter.

"Wusse" har det ikke helt bra!

Wusse er en katt, som snart blir 12 år. Vi behandlet ham for en betennelsesprosess på haken; Hakespissen er blitt hoven og hard, og full av puss. Han har blitt fin etter en lengre antibiotikakur, men så fått tilbakefall etter at den har sluttet med medisinene.

Etter sedering, tar vi røntgen av underkjevens tenner. Du kan se på bildene og se etter om du finner ut hvor problemet sitter?

Her er underkjeven fotografert slik at vi best serrøttene til tennene på høyre underkjevedel. Tips - se på roten til hjørnetannen!

Hva gjør vi så?

Wusse har tydelig en rotabscess i høyre hjørnetann. Denne trekkes ut og tanna er fotografert slik at det skal være synlig for alle at den har en defekt tilsvarende der hvor det mørke feltet var på bildet. Dette er abscessen = byllen/betennelsen i roten.

Tannen ligger med spissen vendt mot høyre. Rotdelen er rosafarget, og dere kan se at denne delen er lengre enn selve tannens synlige del! Nede på roten av tannen er det et mørkerødt område - betennelsen.

Wusse etter trekking av tannen. Litt bedre helse, og forhåpentligvis lenge til neste besøk.