FROGN SMÅDYRPRAKSIS 30 ÅR!

FØRSTEHJELP HOS HUND OG KATT nesten ferdig des 14

SAU MED BUKBROKK, = "VOM I SKINN" DVS MAGEMUSKLENE HAR RØKET. ETTER IGANGSATT FØDSEL OG FJERNING AV LAMMENE, ER BUKEN FORSØKT HJULPET OPP IGJEN MED EN BH LAGET AV EN VEDSEKK. ROSEAFOR Å MATCHE DYRETS KJØNN.

FØR; Det viktigste med førstehjelp er kanskje det du gjør FØR førstehjelpen!

• Unngå farlige situasjoner, tenke «forut for hendelsene», ha hunden i bånd nær andre hunder/trafikk/farlige turområder, fjerne kjemikalier og medisiner fra omgivelsene, bruke bur el sikkerhetssele i bilen også til dyrene, se an hundens gemytt vs hendelser og omgivelser. Å forebygge er bedre enn å måtte behandle. Hvem slipper sin hund løs der hestene går og gresser på beite? Skal du over en hengebro på Hardangervidda flere mil fra folk, så slumser man ikke med sikkerheten.

Du bør sjekke om du har telefonnumrene til nærmeste veterinær eller veterinærvakt der du bor eller dit du planlegger en tur. Lag liste på mobilen slik at du og andre finner dem på mobilen etterpå. (ALLE bør selvfølgelig gjøre dette med tanke på at det kan bli farlig for oss mennesker også, lag liste over ICE-(=In Case of Emergency)kontakter – og si fra til dem det gjelder at de er ICE-personer. Donorkort, allergier, lidelser, medisinske tilstander, blodtype.)

Politi 112,       Ambulanse 113,          Brann 110.

Giftinformasjonen 22591300.

• Rett innstilling; GJØR NOE! Hva har dyret å tape?

ABCD-systemet:

A for Airways

Frie luftveier, må sjekkes først. Uhyre sjelden med hjertestans før respirasjonsstans. Fremmedlegemer i luftveiene må fjernes. Sjekk munnhule, evt «Heimlich-manøver». Hold hunden opp ned, og klem over brystkassen. Er det en stor hund, må den evt ligge på siden. Å åpne i halsen med skarp kniv er noe man kan gjøre når det ikke er noe å tape. I ekstreme tilfeller kan det være livreddende å åpne luftrøret; Legg hunden på rygg, fjerne evt hår over luftrøret 3-4 cm under strupehodet. Snitt utføres først på langs inn til luftrør, så snitt forsiktig på tvers, før inn en hul sylinder. Har du ikke utstyr, så la være!

B for Breathing

Puster hunden? Lytt og se først etter at du har sjekket for fremmedlegemer i munnhule/hals. Er det tydelige grunner til at den ikke puster? Fremmedlegeme i hals? Heimlich. Sår i huden rundt brystet? Pneumothorax?= En punktert lunge, kan hindre dette. Perforerende objekter som er stukket inn i brystet skal ikke røres. Vent til du kommer til dyrlege. Hører du hvesing rundt sår i brystregionen, hvor lydene kommer samtidig med pustingen, så forsøk å tette lekkasjene med plast/tape. Kan du etterpå suge ut innvendig luft med sprøyte som har ventil, så gjør det, evt kun MNM: Munn til Nese-Metoden. Legg din munn rundt snuten til hunden. Hold hundens munn lukket. Blås så lungene fylles, se mot brystet til hunden mens du blåsr. La luften komme ut igjen. Sjekk at brystet hever og senker seg, frekvensen skal være ca 8-12 per minutt.

C for Circulation

Slår hjertet? Legg øret inntil brystet, eller hånden på brystet, eller sjekk pulsen på innsiden av låret. Hvis ikke hjertet slår, så er det neppe pusting heller. Da må du gjøre både MNM og HK= Hjertekompresjon: Hunder kommer i hovedsakelig 2 brystkassetyper; 1) Tønnetype; LEGGES PÅ RYGG (som mennesker) og 2) Koffertype (høy/smal); LEGGES PÅ SIDEN (flest av disse). Hjertets plassering er litt bak forbeinas skulderledd. Det er nødvendig med stor kraft. Brystkassen skal uansett trykkes såpass sammen at det kan medføre ribbeinsbrudd på gamle individer. Kjør samme frekvens som for mennesker 2:30, dvs 2 MNM og 30 HK. Takten bør også være som for mennesker, ca 120 per minutt = 2ggr per sekund. Husk barneTV-sangen «I vårt Fraggleberg». Dette er slitsomt, vanlige mennesker klarer bare 15-25 minutter før de er utslitte. Prøv minst i 15 minutter.

Blødninger:

Ytre blødninger er lette å se. Mottrykk er beste middel. Det viktigste er at blødningen stanses! Det er mindre viktig hvordan. Har du ikke annet. Bruk hånden! Ikke la deg stoppe av at du ikke har sterile kompresser. Bruk det du har for hånden, lommetørkle, skjorte, sokker, skjerf, stein, (fantasi?). Lykkes du ikke kan du legge en tourniquet. Det er et stramt bind rundt benet som hindrer blodet i å strømme ut. Den må løses på innen to timer.

Indre blødninger: Innvendig i buk- eller brysthule. Vanskelige å oppdage. Sjekk ;Puls kjennes best på innsiden av låret. Prøv! Lytt på hjertet! Eller kjenn etter hjertestøtet. Slimhinnene skal være rosa. Du har fasiten på hver tommel; Ytre del er så rosa som det skal være, indre del nær neglebåndet er så blek som når de har nedsatt sirkulasjon. Slimhinner synes i munnen, og i øyet. Ved normal sirkulasjon skal blodet fylle seg i løpet av 1-2 sekunder etter at du har trykket på tannkjøttet. (sjekk med din egen tommel, evt sjekk i tannkjøtt i speil). Hevelse i buk, vansker med å puste/kortpustethet, kan være andre tegn på innvendige blødninger. Noen ganger utvikles dette videre til sjokk. Stikksår, pneumothorax, vise bandasjelegging?

Sjokk. I medisinsk sammenheng betyr det at det er for lite blod i sirkulasjonen. Populært sagt styres blodet til vevene (tarmer, ekstremiteter, lunger) og ikke til hjernen og hjertet. Hunden blir kald på beina, blir blek i slimhinnene, og hjertet slår raskt og bankende. Hund har ofte Puls =140-200, Katt 160-250. Sjokk kan komme som følge av smerter, forgiftninger, blødninger, heteslag, uttørring eller store traumer. En hund i sjokk kan kanskje ikke gå. Den tulles best inn i et teppe (varme) og bæres til dyrlegen. Den viktigste behandlingen av sjokk er å gi intravenøs væske for å bedre sirkulasjonen, noen ganger må de ha blodtilførsel.

D for Disabilities

Etter at A,B og C er tatt hånd om, sjekkes brudd og bevegelsesvansker (leddutglidning, nerveskader, muskel- og senerupturer). Beinbrudd er meget smertefullt. Oftest akse- eller linjefeil, unormale leddutslag, kraftig hevelse, noen ganger åpent brudd hvor beinpiper stikker ut. Man kan kanskje føle eller høre at bruddendene gnurer mot hverandre. Det vondeste er bevegelse av bruddendene. Beinet bør derfor spjelkes/stabiliseres, ikke forsøk reponering. Dette er smertesfullt, pass på dere selv! Snutebånd, tepper osv.

Forsøk å gjøre skaden ubevegelig ved å legge en pinne eller lignende langs beinet, og legg en bandasje eller klær rundt + tau/tråder rundt. Bruk fantasien. Kan dere bæe, så gjør det. Snutebånd!

Hunden kan ha smerter og den kan være forvirret. Det er fare for å bli bitt. Snutebånd kan lages av båndet til hunden. Lag et halvstikk, tre det over snuten, og knyt bak ørene.

Påkjørsel; Skaden er proporsjonal med kraften som treffer dyret. Jo større fart, jo større skade. Sjekk ABCD! Prioriter i riktig rekkefølge. Alvorlige skader ved påkjørsler er hjernerystelse, lungeblødninger, knusning av lever og milt, sprukken urinblære. Ved kraftige sammenstøt, kan tilstanden ofte forverres av sjokk som følge av smerte eller blødninger.

Slagsmål; Ved bittskader fås knusning av vevet med blødninger og sårvæske under huden. Dersom en tann går igjennom huden, en perforasjon, blir det presset skitt, hår og bakterier inn. Ofte blir det betennelse i løpet av timer. Slike sår skal alltid behandles med antibiotika. Noen tilfeller er det liten vs stor hund. Den lille hunden er et ”bytte”. Det er vanlig å bite den lille over nakken, løfte den opp og riste. Oftest livstruende for den lille, noen ganger dødelig. Igjen gjelder ABCD systemet. Bittsår kan se uskyldig ut, men det kan skjule seg alvorlige indre skader; Punkterte lunger, pneumothorax (med tap av undertrykk i brysthulen noe som gir lungekollaps), lungeblødninger. Man kan få skader i buken med sprukken milt, lever og blødninger, eller ødelagte tarmer/urinblære. Slike hunder skal alltid undersøkes nøye og observeres over timer, selv om de ser tilsynelatende fine ut.

Kuttsår; En av de vanligste skadene. Knuste flasker, skøyter og stålkantede ski, burkanter osv. Tredeputene har rikelig blodforsyning. Kutt i tredeputene blør mye og sårene har en lei tendens til å sprike. Førstehjelp er å legge på en stram bandasje som hindrer fortsatt blødning. Demonstrasjon av legging av potebandasje. En bandasje skal alltid legges helt ned til tærne, ellers vil tærne hovne opp. Stramme bandasjer skal av igjen innen 2 timer.

Stikksår; Kan se veldig uskyldig ut, men kan potensielt være mye mer alvorlig. Såret kan virke så lite og det sees ingen blødning. Lenger inn kan det være ødeleggelser i vitale organer, og skaden utvikles sakte men sikkert på innsiden hvor det ikke er lett å oppdage. Tenk på hva som kan ha skjedd, og tenke litt på hva som er av viktige organer innenfor såret. Sår i øyelokk, kan ha gått inn i øyet. Sår i brystdelen kan ha gått inn i brysthulen og gitt skader på hjerte, lunger eller nerver. Pinner kan treffe hunder i stor fart rett forfra, penetrere via munnhule eller hud, og gå langt inn i dyret, og ofte brekkes pinnebiter av og blir værende. Hvis det ikke er store blødninger og alt roer seg, kan problemene med betennelse eller nedsatt funksjon av organer melde seg mange dager eller uker senere. OBS; Pneumothorax; Skade etter perforasjon til lunge, siving av luft + lyserødt blod + skum i såråpning. Barbere, dekke til med plast, bandasjere rundt for å unngå ytterligere luftsiving. Luften som siver inn, gjør at lungene kollapser, dermed økt pustebesvær. Skal man fjerne innstukkede fremmedlegemer? JA og NEI! Kan du la være, og transportere dyret relativt rolig til veterinær med alt bare fastbandasjert så gjør du det. For skadene kan bli verre når du trekker pinner/gjerdestolper/pilspisser/spyd/metallegemer ut av sår. Ofte krever stikksår sjekk med røntgen og ultralyd for å avkrefte blødninger innvendig.

Huggorm; Bitt av huggorm er alltid alvorlig og krever alltid sjekk av en veterinær. Barn blir lagt inn til observasjon i 2-3 dager. Mindre hunder er mer utsatt enn store, fordi det blir et mindre fordelingsvolum. Giftmengden ormen doserer ut kan variere, 30 % er såkalte blindbitt, dvs bitt uten gift. Noe av gifteffekten er avhengig av mengden gift, mens noe er avhengig av pasientens reaksjon, dvs om pasienten reagerer allergisk. Typisk er at dette skjer vår og høst når det er kjølig, og ormen er treg. Hunden er nysgjerrig og skal snuse, eller i vanvare tråkker på den. Oftest tydelig vondt, skriker til, så akutt svær hevelse ila minutter, ofte rødlilla rundt prikkstore bitt som er ca 1 cm fra hverandre. Ormebittet skal ikke røres. Ikke suge, ikke snitte på en slik pasient. Hunden skal holdes i ro, det hindrer giften å spre seg i kroppen. Ise ned/kjøle med snø, bandasjere; For å minske sirkulasjonen = minske spredningen av gift. Det beste er å bære hunden hjem. Lag en båre. Bruk klær/teppe som dere holder mellom dere.

Hoggormtabletter (= prednisolon) har ikke dokumentert effekt. Det er heller ikke dokumentert negativ effekt. Behandling av huggormbitt på sykehus for mennesker inkluderer kortison, og Prednisolon er en type kortison. Ormebitt er uansett alvorlig, enten du har piller eller ikke. Vi anbefaler fremdeles Prednisolon tabletter, doseres 2 mg/kg, gis umiddelbart, vente i 20-30 minutter for å roe ned, og ringe en vakthavende veterinær for å avtale tid. Så transport til veterinær.

Hunder kan få sjokk, de blir bleke, slappe og får rask puls. Noen hunder blir ikke syke før etter 4-10 dager. Ettersykdommer er blodmangel, fordi blodlegemene sprekker (hemolyse), hjertefeil med rytmeforstyrrelser (arytmi), nyresvikt fordi nyrene får for lite blod rett etter bittet, eller også leversvikt. Hundene behandles med intravenøs væske og antiserum, avhengig av hvor syke de er. De skal følges opp med jevnlige kontroller uken etter hendelsen.

Insekter; Insekter er nesten aldri farlig, men smertefullt og ubehagelig.

Veps, bier eller humle. Massive jordvepsangrep eller bisvermer er farlig. ABCD. Kortison virker her bra, 2 mg/kg. Demper smerte og allergiske reaksjoner.

Varme; Heteslag: Hunder i biler om sommeren er livsfarlig. Temperaturen inni en bil kommer raskt opp i 50 grader. Med sol og utetemperatur på 20 grader, er det målt 58 grader inne i en vanlig bil. Men selv om hunder er ute i friluft, kan det fort bli for varmt inne i en mørkfarget, tykk pels, når hunden er bundet fast i solen. Hunder kan ikke svette, den skiller ut varme ved å pese. Når luftfuktigheten i bilen stiger, blir det enda vanskeligere å kvitte seg med overskuddsvarmen. Når kroppstemperaturen passerer 43 grader vil det oppstå skader i hjernen. Hunder vil pese kraftig, kaste opp, sikle, komme i sjokk, for så å gå i koma.

Du kan sjekke bilens registreringsnummer opp mot Statens Vegvesen, sende sms til 2282; Send «Regnr BS00044». Hvis akutt, så ring Politi 112 og si fra hva du skal gjøre/har gjort. Knus bilruta, få ut hunden. Nedkjøling, bruk rikelig med kaldt vann, eller våte håndklær. ABC. Bruk munn til snute metoden om nødvendig. Sjekk temperaturen jevnlig, og stopp nedkjølingen når kroppstemperaturen er 38-39 grader. IKKE la den bli 32 grader…

Forbrenninger; Som hos mennesker; Kjøl ned umiddelbart med rikelig kjølig vann. Hvis alvorlige brannskader, hvor du ser vabler og skadet hud, kanskje svidd hud med åpne sår; Kontakt også veterinær. Dette er svært vondt. Store brannskader hvor mer enn 30 % av kroppsoverflaten har 3.gradsforbrenninger (forkullet og åpne sår), så anbefales heller avliving.

Kulde; Nedkjøling; Ofte hvis vind, nullføre og vått. Jakt/skiturer. Baksing i løssnøen gir direkte kontakt med tynt behårede områder på buken. Hos hannhundene er pungen utsatt, hos tispene spenene. Ta hunden i hus om mulig og varm den forsiktig opp. Mål kroppstemperaturen med et termometer. Dersom temperaturen er under 35 ºC, må det tilføres varme utenfra. Brusflasker med kroppsvarmt vann er fine å legge inntil hunden. Pass på at huden ikke skåldes. Flaskene skal være varme å kjenne på når du legger dem inntil kinnet ditt, ca 40- 42 grader på vannet, men ikke så varme at du ikke klarer å holde den der. Hvis våt pels, gjerne føning uten maksvarme.

Forfrysninger; Oftest kaldt i været + fuktighet (som ved langpelset og snøklumper som tiner i lunsjpausen og med dekken, så ut for å løpe igjen), lange turer. Oftest ekstremiteter poter/tær, ører og hale, men også pungen hos hannhunder og spener hos tisper. Gir tap av følelse, må varmes forsiktig opp. Når følelsen kommer tilbake, kan dette dæe smertefullt. Ved alvorlige forfrysninger får man ofte kraftige betennelser, og noen ganger vevsdød (= nekrose). Betennelse og nekrose kalles oftest koldbrann.

Drukning; Hunder kan falle gjennom isen, eller bli tatt av strømmen i en elv. Det er svært farlig å redde en hund som drukner! De har panikk, og du kan bli bitt, de holder seg fast i deg og du risikerer å drukne selv. ABCD systemet gjelder. Prøv å få vannet ut av lungene. Legg hunden med hodet i nedoverbakke, hold hunden opp-ned, eller løft opp bakparten på store hunder. Trykk på buk og bryst for å tømme for vann. Rens munnen og svelget for oppkast og vann. Sjekk for puls. Så MNM og om nødvendig hjertekompresjon. Hvis kaldt, tenk nedkjøling!

Mageoppblåsing, magedreining: Oftest på middels store til store raser, oftest med koffertform på bryst, 6-8 år, noen flere hannhunder enn tisper. Oftest etter å ha spist veldig mye og veldig fort,Akutt forløp, oftest meget smertefullt. Symptomer med akutt oppblåst og stadig mer spent buk, svært urolige, klarer ikke legge seg ned, prøver å kaste opp, men får det ikke til, brekker seg og det kommer kanskje bare litt skum, slim. Hurtig utvikling av sjokksymptomer med rask og svak puls, rask respirasjon, bleke slimhinner, kalde ekstremiteter, hjertearytmi, koma og død. Kompleks tilstand pga mye skjer samtidig. Oftest store mengder giftstoffer fra bakterier i magesekk, smerter og nedsatt organfunksjon pga inneklemming/avsnøring av blodkar til organer som nyre og lever, metabolsk acidose. Ofte skader på hjertemuskelen som gir arytmier.

Behandling hos veterinær; Tapping av magesekk med sonde eller kanyle i flanken, væsketilførsel, kortison + antibiotika, fastsying av magesekk til bukvegg. GJØRE SELV hvis hunden er i ferd med å gå i koma/dø (Ikke aktuelt sålenge yret kan protsëstere/vise smerter) på vei til veterinær; Tapp med grov kanyle i den mest utstående delen av buken på høyre side, knipse på buken til der man høre lufttone tydeligst, stikke kanylen inn der, og la luften sive ut herfra, mens man holder presset med kanylen inn i bukveggen for å ”følge kanylen innover”. Kan gjentas. Rosa kanyle 1,2mm er helt flott, grønn 0,8mm går an, blå 0,6mm og orange 0,5mm blir for smått. Må man, så stikker man med noe annet, for eksempel venflon/trokar/kniv.

Forgiftninger

Hunder kan få i seg giftige stoffer. Det beste er å få giften opp igjen før den begynner å virke. Jo tidligere, jo bedre, men brekninger 1 til 2 timer etter inntak kan fungere, og vil redusere skadevirkningene.

Tidligere ble det ofte anbefalt en teskje salt bakerst på tungen, men det er nå ikke noe vi lenger kan anbefale. Det er resultater fra forsøk som viser saltforgiftning i tillegg til den andre forgiftningen.

Hovedprinsippet for veterinæren er; Førstehjelp: Kan vi få ut giften (provosere oppkast eller mage-tarmskylling, evt kull, egg, melk for å binde giften, transportere den ut raskere) eller gi spesifikke antidoter. MÅ vite hvilken gift det er.

Rottegift og musegift; Warfarin gir vanligvis forgiftning etter gjentatte doser. De nye superwarfarinene gir alvorlig forgiftning selv etter mindre enkeltinntak. Stoffene har også lang halveringstid slik at effekten vil kunne vare i flere måneder. Virker ved å hemme koagulasjonen i blodet. Preges av blødningstendens, blod i urin og avføring. Ubehandlet vil hunden få indre blødninger etter noen dager. Klinisk ser vi at hunden får blåmerker på buken, brystet etter store blødninger innvendig, de blir naturlig nok slappe. Ofte småblødninger (petechier = som nålestikkblødninger) i tannkjøttet. Problemet med slike superwarfariner er at symptomene kommer seint, og når de kommer er det ofte svært vanskelig å behandle. Behandling hos veterinær; Motgift mot dette er K-vitamin, iv og po (Inntravenøst og per ora, væskeinfusjon evt blodoverføring. Kommer du til veterinær når det er store blødninger er det vanskelig å tro på at behandling vil rekke å virke før hunden er utblødd. Her anbefales å dra til veterinær selv om du bare mistenker inntak av noe som kan inneholde rotte/musegift, også hvis dyret har spist døde mus/rotter som kan inneholde gift. GJØRE SELV; Ta med pakken/middelet til dyrlegen, da behandling og alvorlighet varierer noe mellom giftstoffene, så riktig motgift kan gis. Dette er stort sett likt ved alle forgiftninger.

Frostvæske (= etyenglykol) smaker søtt. Oftest på høsten når det foregår fylling av slikt på biler. Mindre doser; Symptomer 30-60 min e inntak, oppkast, nedstemthet, sjangling, delvis lammelse, koma, død. Større dose; Akutt forsuring av hele kroppen, koma, død. Stoffet gir nyreskader, stoffet omdannes til oksalsyre som bindes med kalsium, Ca, til uløselige salter i nyrene, nyrerørene (tubuli) ødelegges, -> uremi med døden til følge dersom dette ikke oppdages. Det kan gis motgift, og hunden kan reddes dersom behandling settes inn før hunden blir syk. Motgift er ethanol 20%, 5 ml/kg iv, drypp, innlegges. Kan gis po. Deretter gis Natriumbikarbonat 5% 8 ml/kg ip hver 4. Time de første 24 t. Dyret bør i de neste 2 dager få 20% etanol i maten hver 4. time (=1 dl) fordi etylenglykolen holder seg i kroppen såpass lenge. Fare for senskader pga nyreskade som kan være uopprettelig. Oksalsyre finnes også som antirustmiddel. GJØRE SELV; Du må være tidlig ute, tvangsdrikke til hunden. Dra på mistanke.

Tabletter fra medisinskap; Avhengig av hva de har tatt. Paracet og Jern er ikke uskyldig. Finn eske/flaske, vurder mengde dyret kan ha fått i seg, og vit hvor mye hunden veier - RING veterinær.

Jerntabletter; Ofte går det greit hvis dosen er under 20 mg/kg, hvis 20-60 mg/kg gir det lett til moderat forgiftning, > 60 er alvorlig, og > 100 mg/kg er mulig letal dose. Røntgen kan ofte være nyttig i diagnostiseringen, da tablettene synes på røntgen. Gir ofte mage-tarmsymptomer først, med oppkast og diare og lette forgiftninger utvikler seg vanligvis ikke mer enn til dette. Deretter feber, kramper, sjokk. Beh; Provosere oppkast, gi motgift Desferal inj. Kull virker ikke.

Paracetamol (Paracet, Panodil osv)beregnet på mennesker kan ta livet av hunder og katter. Ved doser hund >50 mg/kg, er det sett forgiftningssymptomer med leverskade. Katt er spesielt følsom, gifteffekt ved doser >10 mg/kg. Vanlig dosering til menneske er 15 mg/kg. Hos hund ser man nedstemthet, kvalme, oppkast, vil ikke spise, magesmerter, CNS-depresjon med sjangling og sløvhet, lav temperatur, pustebesvær, levernekrose, ødem i poter og ansikt, methemoglobinemi (Blåbrun slimhinne, hurtig hjerte, hurtig pust, slapphet). Beh: Provosere oppkast hvis tidlig, ellers bruke kull + Mucomyst 5% oppløsning 140 mg/kg po, så 70 mg/kg hver 6. Time i minst 48 t. Hvis bruk av kull po, gis Mucomyst iv. Mest effektivt hvis behandlingen kommer før 8 t. Misoprostol (syntetisk prostaglandin E1-analog) sukralfat (slimhinnebeskyttende).

Petroleumsdestillater; (Bensin, diesel, olje, tennvæske, whitespirit); Fare for aspirasjonspneumoni (feilsynknings-lungebetennelse) pga svelgproblemer, spesielt for tuyntflytende produkter. Hoste, pustebesvær, mage-tarmproblemer, CNS-depresjon + arytmier kan forekomme. Beh; Brekkmiddel er ikke anbefalt pga faren for å få aspirasjons-pneumoni.

Løk er giftig for hund/katt. Hund og katt kan reagere allerede ved > 5g/kg. Det forårsaker at blodlegemene sprekker (hemolyse), symptomene kommer oftest etter noen dager, svakhet, blekhet, gule slimhinner, matleihet. Beh; Væske, blodoverføring.

Sjokolade er giftig, men da må det være store mengder.  Theobromin er i samme gruppe stoffer som koffein. Behandling anbefales hvis Theobrominmengden > 20 mg/kg, og den varierer med sjokoladetypen, mer konsentrert i mørkere sjokolade. Så man må vite hvilken type sjokolade: Theobrominmengde i noen typer sjokolade:

• Melkesjokolade; 1,2 mg/g

• Mørk 70%; 5-8 mg/g

• Mørk usøtet sjokolade 85%; 14-16mg/g

• Kakaopulver 12 mg/g.

• Kakaobønne-skall 9,1 mg/g

Så en hund som veier 10 kg kan spise ¾ (166 g) av en 200g melkesjokolade, 28 gram av en mørk sjokolade, og bare 13 gram av de aller mørkeste sjokoladene. Theobromin er i samme stoffgruppe som koffein, så dere kjenner igjen symptomene med skjelving, hjerteklapp og uro. Etter hvert såpass hjerteforstyrrelse at dyret kan dø. Beh; Tidlig i forløpet kan man gi brekkmiddel. Kulldosering som gjentas har god effekt. Hjertemonitorering. Ved kramper gis diazepam.

Xylitol (E-967) er et søtningsstoff i legemidler og tyggegummi, noen pastiller. Gir en doseavhengig økning i produksjonen av insulin, som da igjen gir en hypoglykemi. I større doser også leverskade. Dose >0,1g/kg gir risiko for hypoglykemi, >0,5 g/kg risiko for leverskade. Oftest raskt innsettende symptomer, men kan være forsinket reaksjon også. Sjangling, svakhet, kollaps, kramper. Beh; Brekkmiddel, lite effekt av kull. Behandles med glukose 1-2 ml /kg 20% glukose bolus iv, deretter infusjon med 5% glukose til glukoseverdiene er normalisert, må ofte behandle i 12-24 timer.

Druer og rosiner er farlig for hunder. Virkningsmekanismen bak er ikke kjent. Toksisk effekt hos hud sett ved doser >2,8 g/kg, dvs 28 gram for en 10 kg hund, dvs ca 5-10 druer avhengig av størrelsen til druene. Rosiner; Er jo tørkede druer. 10 druer veier ca 5 gram. Dette gir nyreskader, og alle bør behandles som potensielt alvorlige forgiftninger. Oppkast ofte innen 24 timer e inntak. Diare, anoreksi, magesmerter, slapphet, økt tørste. Blodprøver viser nyresvikt. Beh; Brekkmiddel + kull. Væske og overvåkning av diurese.

Syre/lut/kjemikalier; Disse vil først og fremst gi skader i munn/svelg og videre i fordøyelseskanalen. Kontakt dyrlege umiddelbart, ikke sett i gang med brekkmidler selv, det kan være farlig. Dere skjønner litt av prinsippene nå. Fullstendig liste over forgiftninger finnes ikke. Men selvfølgelig finner dere en mye mer fullstendig liste enn denne nesten overalt. Anbefaler Felleskatalogen for veterinærer, rosa seksjonen der.

Fremmedlegemer: Valper spiser nesten hva det skal være. Noen voksne hunder også. Katter derimot er ekstremt forsiktige. Listen er ikke fullstendig her heller; Synåler, sokker, truser, kotelettbein, steiner, klinkekuler, sprettballer. Det meste passerer. Problemet oppstår først når noe setter seg fast.

Unngå: Kotelettbein, kyllingbein, margbein. Før sa man, unngå alle de 3 F-er; Fisk, Fugl og Får. Men nå sier vi/jeg, unngå bein! Må du gi noe for å gi hunden tyggearbeid, så prøve tørre brødskalker, tørrfisk eller hudbein/tyggelapper. Margbein er så harde at hundene ødelegger tennene. Kotelettbein har skarpe kanter og kan sette seg fast i spiserøret, tarm. Kyllingbein har meget skarpe kanter. Bein har limstoffer i seg som kan gi hunden forstoppelse. Småbein kan få hunder til å kaste opp, eller de setter seg fast mellom tenner/i overkjeven.

Tråder, hyssing, hår eller tøystykker kan gi store skader hvis tarmsegmentene drar i hver sin ende, så "filer" trådene hull i tarmene. Jeg vil heller at hunden skal få i seg nåler enn tråder.

Fiskekrok: Trykk den alltid gjennom ”i fartsretningen” og klipp av spissen før du drar den tilbake.

Symptomer på fremmedlegemer som sitter fast, er oftest matleihet, oppkast/kvalme, magesmerter, diare – alt avhengig hva slags type skade fremmedlegemet gjør, og hvor det sitter. Beh; Provosere oppkast kan være veldig farlig. Lett å få ut et fremmedlegeme i magen via operasjon, mens det er svært vanskelig om det setter seg fast i spiserøret i brystet. Noen kan plukkes ut med endoskop. Noen kan fores ut med renset parafin og mat + asparges/plantefibre. De fleste må opereres ut.

Øye og øyeskader: ALLE som har en hund som kniper igjen øyet eller øynene sine, bør dra til veterinæren umiddelbart. Betennelser sprer seg raskt i selve øyet, og man kan risikere å miste hele øyet hvis man ser an for lenge. 12 timer med venting, kan være forskjellen på å kunne beholde eller miste øyet. Små hunder med utstående øyne er utsatt for at øyet faller ut av øyehulen. Øyet kan reddes, legg på en fuktig klut helst med øyebadevann, og beskytt øyet så hunden ikke skraper det opp med labben, bruk skjerm/skjerf/potesokker. Bring hunden til dyrlegen.

Forslag til førstehjelpspakke

• Saks • Pinsett, pean, liten tang • Polstring (vatt- soffban, steril gas, melolin) • Elastisk bind (vetflex, elastofix/powerflex- tensoplast) • Sterile kompresser, usterile kompresser for vask/rens • Potesokk • Huggormtabletter som også virker mot veps/bier, demper kløe og smerter • Flåttpinsett • Tråd, taubit for tournike og snutebånd, for feste av spjelkematerialer • Nål/kanyle for å sy/punktering av buk • Skalpellblad for opprensing i sår, innsnitt luftrør • Øyebadevann, sterile småflasker a 30 ml • Sportstape, hurtiglim/lynlim, hudstrips Kompresser, bomull, bandasjerull (gjerne selvklebende), bandasjetape bør være med i en førstehjelpspakke. Hvor mye som skal være i en førstehjelpspakke avhenger av om det er for en kort for eller lang tur, eller om dere skal på en lengre ekspedisjon langt fra hjelp. For lengre tur: Som for kort tur, men bare mer av bandasjemateriell, mer tape og bomull, og en saks. Sårsalve. Sommer: Myggmiddel /flåttmiddel bør tas på før turen. Vinter og høst: varmepose eller varmedekken. Skal du på ekspedisjon, bør du kanskje også ha med sysaker, bedøvelsesmiddel, smertestillende, antibiotika, lokalbedøvelse, øyesalve og øyedråper, sprøyter og kanyle, enkle sårsett osv. Da må du avtale spesielt med en veterinær og bli lært opp av denne.