FROGN SMÅDYRPRAKSIS 30 ÅR!

BÅDE PÅ VÅREN OG HØSTEN! VI HAR FÅTT INN HUGGORMBITT SÅ TIDLIG SOM 2. APRIL OG SÅ SEINT SOM 12. NOV (2011!) !

Tydelig hevelse i tå/pote, sammenlignet med motsatt pote. Hevelsen gikk helt opp til forkneet.

HUGGORMBITT!

TYPISK VED BITT; Akutt vondt, ofte et skrik av smerte idet de blir bitt. Kraftig halthet/hevelse som kommer raskt (ila minutter). Tydelig blårød farge i huden hvor det er et lite hull etter bitt, ofte synlig 2 punkthull i huden med ca 1 cm avstand, ofte kraftig hevelse i lymfeknute som drenerer området. Moderat til kraftig redusert almentilstand.

Sånn kan det se ut! Se bilder under.
Vi får inn omtrent 10-15 pasienter hvert år som er bitt av huggorm. Nesten alltid går det bra, men noen få blir veldig dårlige av giften til huggormen.
Dessverre står det ikke skrevet noe sted på hvert dyr hvor dårlig akkurat de vil bli, så alle behandles ganske likt hvis vi kan bekrefte eller mistenker huggormbitt.
 
Hva gjør du?  
1) Gi Prednisolon tabletter hvis du har, umiddelbart etter at du ser hva som har skjedd. Dosering er 2 mg/kg, dvs du gir dobbelt så mye i milligram som det hunden/katten veier i kilo. Feks hvis hunden veier 25 kg, skal den ha 50 mg. Vanligvis gir vi ut slike tabletter som har 20 mg styrke. Dvs at denne hunden får 2,5 tabletter, i munnen umiddelbart.
2) Så tar du det med ro på stedet, og planlegger hvilken veterinær du skal besøke. Gjerne ring nå hvis du har mobil og forsikre deg om at du kan komme. Vent i 20-30 minutter. dette gir tid for medisinen i tablettene til å suges opp fra magen. Så tar du ROLIG med deg hunden til bilen og kommer deg direkte til dyrlegen. (Hvis du KAN bære hunden/dyret er det best. Men fremfor alt skal hunden ikke stresses, så hvis det å bære hunden bare kaver den opp, er det bedre å la den gå selv. En bandasje som kan immobilisere poten/stedet der det er bitt, er også bra, og hvis bittstedet kan kjøles ned er det også positivt.
Men IKKE sett på tourniqet=stram snor over bittstedet.)

Huggormbitt skjer nesten alltid tidlig på våren eller sent på høsten, når ormen er for treg til å komme seg raskt vekk fra en nysgjerrig katt eller hund.
Alvorlighetsgraden er avhengig av om ormen gir fra seg mye eller lite gift, OG hvordan reaksjonen blir hos dyret som er bitt. Noen reagerer veldig, noen blir nesten ikke syke. Omtrent som med vepsestikk/bistikk. Hvis vi reagerer allergisk kan det bli veldig alvorlig. Noen rapporter sier det er verst å få bitt i bein/poter og hode.

Hva gjør dyrlegen?
Hos dyrlegen blir dyret sjekket og vurdert og behandlet ettersom hvor alvorlig tilfellet er blitt. Det får evt væske intravenøst, antibiotika og kortison. Noen dyr er så dårlige at de også får motgift for huggormbittet.
Dyrene bør følges opp for å finne ut om det blir seneffekter, med feks blødningstendenser, immunsvikt, og hjerteproblemer. Noen dyr må hospitaliseres og andre kan dra hjem. Men vi kan ikke på forhånd si hvilke dyr som kommer til å bli veldig syke, og hvilke som nesten ikke affiseres. Derfor bes alle om å komme. Og vi har sett at noen hunder som har virket fine første og andre dagen, selvom de har fått behandling, har utviklet sensymptomer og blitt utrolig dårlige. Derfor bør også alle som blir bitt av huggorm, ta det med ro i en 10-14 dager etter bittet.

Kortisontabletter til eiere; Det har vært en større diskusjon blant veterinærer om det er riktig å dele ut kortisontabletter til hundeeiere. Hovedgrunnene som er ført MOT bruk av kortison, bygger på 2 ting: 1) At det ikke kan vise til bedre overlevelse hvis kortison brukes OG 2) At eiere kan tro at siden de gir kortison, så trenger de ikke sjekke dyret hos veterinær.
Vi på Frogn Smådyrpraksis har diskutert oss frem til at vi synes dette fremdeles har noe for seg, og at det kan redde liv hvis det brukes. For ikke bare kan de brukes hvis dyret utsettes for huggormbitt, men også ved vepsestikk og bistikk, eller hvis dyret får en kraftig allergisk reaksjon på noe, eller også som smertestillende hvis dyret blir skadet eller får forkalkningssmerter. Man kan også bruke disse samme tablettene på mennesker hvis nøden er stor. Men vi presiserer ved salg av ampuller/tabletter at dyret ALLTID skal sjekkes av veterinær snarest etter bittskaden og at kortison kun gis som 1.hjelp.

Oftest selges disse tablettene med tilhørende metallsylindre som hunden kan ha hengende i halsbåndet sitt. Dermed er medisinen alltid sammen med hunden og forhåpentligvis lett tilgjengelig når du trenger den.

Hevelse, ødem, blårød farge, lite sår mot tredeputekant.

Hvordan går det med hunden?

16.oktober 2008:

Hunden med huggormbitt går det bra med. Nå har den akkurat vært her på kontroll (igår og idag) og hevelsen har gått ned, lymfeknuten er mer normal, ingen tegn til sirkulasjonsforstyrrelser, og ikke tegn til blod i urinen.
Den halter ikke lenger heller, og er kjapp og sprek.

Ennå må den ta det med ro, og spise medisiner i ennå 8 dager. Noen ganger kan senreaksjoner dukke opp, og det må vi også være sikker på at ikke dukker opp, før vi kan friskmelde hunden. Men så langt, ser det flott ut.

Huggorm med typisk sikksakkmønster på ryggen, hodet hevet og kroppen sirklet opp for forsvar. Ikke lek med meg!

Uheldige "Sol"; Mai 2009:

"Sol" har akkurat kommet inn etter huggormbitt. Sol viser at den synes det er hyggelig å komme, men tydelig redusert og slapp. Ikke slappere enn at den kan gå selv, men eier har helt riktig sørget for at den har beveget seg minst mulig på vei til klinikken. Væske koples på, antibiotika og kortison gis. Pga liten almenpåkjenning, velger vi at Sol ikke skal få motgift. Det går bra med Sol, men eier er litt redd for hunden på dag 2 fordi hevelsen på beinet stadig øker. På kontroll på dag 2, gir vi derfor også væske intravenøst. Likevel går ikke hevelsen ned og eier sjekker hunden også på kvelden på Dyrehospitalet på Jeløy.
DETTE er VIKTIG og RIKTIG: Blir du redd for hunden/pasienten - så sjekk det opp heller en gang for mye enn at det blir for seint!
Dag 3: Hevelsen er endelig på vei ned igjen.
Ultimo mai: Alt har så langt gått bra med Sol, den er blitt like gal og glad som den pleier å være!

Typisk huggormbitt: Hevelse, ømhet, 2 tydelige punkter med ca 1,0-1,2 cm mellomrom og blårød hudfarge rundt selve bittstedet. Dette er på et bakbein, rett nedenfor hasen.

Tydelig slapp hund, kniper øynene, ligger rolig uten å måtte dopes for å få væske, labben med bittsted synlig i forkant.