Hvordan oppdage smerter hos dyr?
Alle dyr i naturen vil søke å skjule smertene sine så mye de klarer. Å klage er ensbetydende med å avsløre seg som svak, og dermed blir man fort middag for andre dyr.
Grunnen til at jeg skriver om dette, er at vi fra tid til annen får inn dyr som MÅ ha hatt det vondt lenge, men hvor eieren sier at det eneste de observerte var at dyret sov mye mer enn før.

(Vi mennesker er forskjellige fra dyrene her, for vi klager og syter straks vi får en flis i fingeren. Vi er mye mer avhengig av de andres hjelp og sympati. Men heller ikke vi vil skrike på hjelp hvis det ikke er noen artsfrender i nærheten.)
 
Smerter hos dyr, både hunder, katter, kaniner og hamstere, rotter og fugler, ser man best ved å iaktta endringer i adferd dvs måten å være på.

Symptomer på sterke smerter:
1) De trekker seg unna all sosial kontakt, sturer for seg selv, gjemmer seg bort og kommer ikke frem. De beveger seg minst mulig. Sover mye, steller seg lite. Fugler bruser seg, og sitter i bunnen av buret.
2) De kan bli sinte/aggressive hvis man tvinger dem til å ha kontakt.
3) De vraker mat og drikke. Etterhvert nedsatt vekt og muskelmengde.
4) De kan ha svak feber fordi de har smerter.
5) Hvis de er blitt sløvet av lengre tids smerte eller plager, kan de begynne å vokalisere, dvs lage lyder, klagelyder. Dette er tegn til kraftig smerte/sterk nedsløving, for det betyr at de ikke bryr seg om at noen kan finne ut at de er svake.

Symptomer på svakere smerter:
1) Nedsatt prestasjonsevne. De orker ikke gå like lang tur som før, vil helst snu og gå hjem, kan halte eller krumme ryggen eller virke stive (endret bevegelsesmønster). Fugler bruser seg, sitter på samme vagle hele tiden.
2) Økt sosialisering, kommer til eier for trøst (gjelder hund, katt, rotte).
3) Kan øke tiden hvor de ligger stille og steller seg. Sover mye.

Årsaker til smerter hos dyr, er de samme som hos oss.
De vanligste årsakene vi ser, er:
1) Sykdom, spesielt betennelsestilstander. Bittskader, mage-tarmbetennelser, fremmedlegemer i tarm, øreverk, tannverk, øyeskader.
2) Skader: Påkjørsler, fall, slag og brannskader.
3) Forkalkninger: Slitasje i ledd og skjelettdeler gir forkalkninger. Noe som gjør at dyret får "gikt"-smerter. Ofte verst om morgenen eller etter hvile. Oftest synlig i form av halting, subbing eller mindre bruk av legemsdel/kropp.
4) Skiveprolaps i ryggen, nakke.

Behandling av smerter hos dyr er like viktig som å behandle smerter hos mennesker. Jeg vil hevde kanskje enda viktigere, fordi vi kan ikke fortelle et dyr hvorfor det gjør vondt, eller forklare noe rundt smertene. Hvis vi mennesker har vondt i kneet etter å ha røket korsbåndet, vil vi skjønne at vi skal ta det med ro. Men en pinnegal hund, som har røket korsbånd, vil akkurat som før gjerne forsøke å leke.... og setter ut etter en pinne som blir kastet - til den igjen får vondt.

Behandling rettes inn mot årsak. Ellers har vi fått mange hjelpemidler nå for dyr som har smerter.
*  NSAIDs (tilvarende paracet og ibux) SOM ER SPESIELT FOR DYR! Feks Metacam, Rimadyl, Zubrin.
IKKE GI PARACET TIL KATT - DA KAN DEN DØ!
*  Morfinvarianter (injeksjonspreparater og smerteplaster)
*  Glykosaminglykaner, chondroitinsulfat. Mange forskjellige, feks ArtroCare, Cosequin.
*  Karsivan, øker blodgjennomstrømming.
*  Omega3 og -6 oljer, feks Dr Baddakys fiskeolje, selolje, renset fiskeolje.

Er du i tvil om dyret ditt har vondt, så snakk med oss!