21.NOV 1983 I DRØBAK SENTRUM

Midt oppi en travel hverdag, så skal det feires! Torsdag 21.11.13 skal vi feire klinikken, som har vært et begrep nå i 30 år!
Bilde fra gammel avis; AMTA fra 1983.

Helge Bruland startet i Drøbak sentrum i 1983.

Helge skriver; Helge Bruland ble ferdig utdannet veterinær ved Justus Liebig Universitet i Giessen, Tyskland i 1980, og dro etter dette til Trøndelag/Møre og Romsdal som DUF, distriktsveterinær uten fast distrikt, og jobbet under Fylkesveterinæren i Trondheim. Oppgavene var å ta over for distriktsveterinærer i dette området som var syke eller rett og slett utslitte, arbeidet mest på Hitra, Frøya og i Sunndalsøra. Mye reising og jobbing med mest storfe, småfe og gris.

Etter dette over til smådyrpraksis ved Midtbyen Smådyrklinikk i Trondheim som ble styrt av en meget dyktig klinikker Berit Krohn. Her lærte jeg meget under hennes kyndige oppsyn og assistanse. Så måtte jeg ut i militærtjeneste, og turen gikk da til Forsvarets Hundeskole i Drøbak i 1982. Her var veterinærrommet kun et kott med bandasjer, medisiner og sprøyter da jeg startet, og jeg bygget opp hele veterinærseksjonen som ble åpnet med brask og bram av en meget fornøyd og stolt Major Gimre, som var noe beklemt over at løytnant Bruland var så langhåret. Etter avsluttet militærtjeneste startet jeg privat smådyrpraksis i Drøbak etter å ha snakket med veterinær Egil Øen som til da hadde hatt praksis i sitt privathus i Drøbak, og han var positiv til oppstarten, og overlot meg sin lille kasse med kartotekkort. 

Så flyttet jeg inn i 2. etage i Torget 4 etterhvert og startet der 21.11.83 Frogn Smådyrpraksis som har utviklet seg til det det er i dag.

Lars skriver; Noen eksempler fra de første linjene i den nyåpnede "Inntekts-boka" til Helge: 

Journr  Dato     Navn  Dyreart     Diagnose                      Honorar  Medisin  Moms   Sum

Nr 1     21/11   Plåt    Schæfer   1.parvo, conj cath bilat   110,-     20,-      26,-      156,-

Nr 4     21/11   Jessen Vorsteher Leukose + hjertefeil        90,-      10,-      20,-      120,- 

Nr 26   30/11   Elnæs  Welsh Corgi Mammatumor + op       100,-     60,-      32,-      192,-

Nr 43    7/12    Dahl    Huskatt     Kastrering                     90,-      20,-      22,-     132,-

Nr 109  3/1-84 Corell  Puddel       Sverige-Finland attest      90,-       0,-      18,-      108,-

Når jeg blar i den gamle kassadagboken, står det om keisersnitt på en dachs, til 960,-. Om sterilisering av hunnkatt til 480,-. Momsen var på 20% dengang. Gjennomsnittlig årslønn lå på ca 120.000 kroner kan man lese i SSB (Statisitisk SentralByrå). Så det var ANDRE tider dengang.

Noe litt merkelig er at den aller første kunden som Helge hadde, var Grete Myrvold. Hun begynte å jobbe for Helge noen år senere, og er fortsatt her hos oss. Dengang het hun Plåt. Grete interesserte seg for alle dyr, og hadde og har et utrolig kattetekke. Hun tok eksamen som dyrepleier i 1998, og var med det en av de aller første i Norge som hadde denne eksamenen/tittelen.

Dengang da, var det ikke mange smådyrveterinærer i nærområdet. Det var klinikker i Oslo og i Moss, og på Kolbotn. Men ingen andre. Siden dengang er det startet opp ca 10 andre klinikker i nærområdet. Jeg, Lars Bjerke, startet her i 1995, og har nå vært her i 18 år. Tonje Mørkhagen er også en svært erfaren medarbeider, som kom inn her i 2005. Tonje har tatt kurs blant annet i anestesi og overvåkning. 

Det vi ønsker med klinikken, er å være et sted det er tid til hver pasient og eier. Vi ønsker også å gi gode muligheter for undersøkelse, diagnostisering og behandling. Og så skal det tas godt vare på eier, men mest vare på dyret. Siden dyr ikke kan snakke selv, synes vi det er viktigst at vi fosøker så godt vi kan å snakke dyrenes sak. Vi søker å gi eierne et hyggelig sted å være når de kommer hit. Og så vil vi at dette skal være en god arbeidsplass for alle som jobber her.