FERIE MED HUNDEN / REISE FRA KATTEN

ENKELTE GJENSTANDER GIR OVERVEKT, TULL MED TOLLEN OG BRÅK I BAGASJEN.

PLANLEGG I GOD TID

REISE MED DYR KREVER PLANLEGGING I GOD TID.

De til enhver gjeldende regler for tilbakeførsel av dyr fra utlandet til Norge, finner du på denne linken til Mattilsynet; 

https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/reise_med_kjaledyr/veileder_slik_reiser_du_med_kjaledyret_ditt/

Pass for dyret, ID-merking, vaksiner, beskyttelse mot flått, sandfluer, hjerteorm. Kopi av dokumenter som bør sendes til deg selv på epost. Krav for å inføre dyret til ferielandet, og krav ved hjemreise.

Det er mye å tenke på.

I tillegg kommer selve transporten. Har du riktig reisebur? Kan du ha med dyret inn i kabinen, eller må det være i lasterommet? Varmt nok, kaldt nok? Vann og mat underveis? Tåler dyrets psyke at det skal reise, trenger det beroligende?

Er det verdt det?

Kort sagt:

Reiser under 2 uker; Da anbefaler vi andre løsninger enn å ta med dyret. Beste er hvis naboen eller en venn kan passe dyret hjemme hos deg. Eller overta det helt og ha det boende hos seg. Alternativet er kennel eller pensjonat, men da må du helst ha planlagt 6-12 måneder i forkant! De beste plassene blir opptatt fort! Du kan betale en dyrepasser/kennel ganske mye per dag, når du tenker på at du slipper flybillett til dyret T/R, vaksiner og pass, dyrlegebesøk før reise, under reise og kanskje etter reise, utgifter til spesielt bur, spesialreise-plan for å komme til enkelte destinasjoner som kan fordyre reisen med 50-100%.

Reiser som varer mer enn 3 uker; Ja da er det kanskje både lønnsomt og hyggeligst å få med seg kjæledyret. Reising idag går ganske så lett å få til. Ingen karantene eller umulighet å få med seg hunden, katten, ilderen eller fuglen på tur. Men alt ansvar ligger på eieren.

For om du ikke har papirer, pass eller ID og vaksiner i orden, ja da kan du ryke på en større økonomisk smell. Det er du som reisende og som dyrets eier som har totalansvaret for at alt av papirer og vaksiner osv er gjort etter reglene. Dyret kan holdes igjen ved grensen, oppstalles i en karantenestasjon, og papirer og vaksiner osv kan utbedres på din regning. Men det kan også være at dyret blir holdt igjen og avlivet. Så for ikke å oppleve noe slikt, sjekk ut BÅDE krav som ferielandet kan ha når du skal reise inn dit, OG hva som gjelder av krav for hjemreise til Norge. Reiser du via andre land, MÅ du tenke på at alle disse landene kan ha egne regler for import!

KRAV OG ANBEFALINGER; De krav som gjelder er satt opp for å hindre sykdom på menneskene, eiere og andre. Men det er mye som er lurt å gjøre for at dyrene ikke blir syke, som det ikke er krav om at utføres før, under og etter reisen. Dette er anbefalinger. Som feks vaksine mot Leptospirose, beskyttelse mot Leishmaniose, hjerteorm og flått.