FROGN SMÅDYRPRAKSIS 30 ÅR!

PÅ LIVET LØS

Fødselen starter med fosterblære som prsses ut foran fosteret. Bildet utlånt av eier (Linda Ashurst)

PÅ LIVET LØS

Hellig Birma, 3 år gammel, førstegangsfødende:              Fra sykehistorien: "Oppstoppet fødsel, fostervann kommet for flere timer siden, ingen veer etter dette. Kattemor virker rolig, sliten. Hjerte ok, blodtilblandet utflod fra skjede. Ingen tegn på veer. Ingen respons ved massering av buk/livmor. Fosteret lar seg ikke massere bakover. Tydelig ubehag ved manuell inspeksjon skjede. Disk med eier, anbef keisersnitt.
Oper: Keisersnitt med sedasjon/narkose/lokalbedøvelse: Tatt ut 1 død + 1 lev kattunge: 1) Død, dårlig behåring, fosterhinner med lite fostervann, begynnende opptørking. Sanns vært død ca 12 t. 2) Svak, levende kattunge, brunlig misfarging av fostervann. Massert igang + Spirot + Antisedan i tunge. Livmor ok. Suturert rutine. Plaster + skjema"

Slik kan et keisersnitt se ut fra journalen.
Men den forteller bare tørt og knirkete fra tastaturet om hendelsen.
Ingenting om følelsene til eier, og hvordan kattemor og kattungene tar det.

Vi spør Linda, katteeier som nettopp har vært gjennom dette om hvordan det føltes:
"Dette har vært som en bergogdalbane når det gjelder følelser. Vi har gledet oss så lenge til dette, endelig skulle Celeste få sitt første kull. Hannkatten ble funnet etter lengre søk på internett, prating med venner som har samme hobby og med tidligere erfaringer som grunnlag. Hos dyrlegen for 10 dager siden var alt normalt, og det var to kattunger, levende og fine på ultralyden. Hjertene deres kunne du se banke så fort, og tarmene kunne man se skjøv innholdet sitt videre.
Igår ble Celeste så urolig, og vandret hvileløst rundt i huset etter meg hvor enn jeg gikk. Til og med på do skulle hun være med. Imorges begynte Celeste med rier, og det kom noe som kunne være fostervann, men som også kunne være urin- det bare luktet ikke urin - så da var det nok fostervann. Dette var dag 64 i drektigheten etter første parring, noe som er helt normalt.
Celeste hadde ingen utflod etter dette, så vi ventet i 2-2,5 timer, før vi ringte dyrlegen. Dyrlegen ba oss komme siden det ikke var noe mer aktivitet i livmoren.
Selvfølgelig ble vi engstelige og skyndte oss så mye vi kunne i snøværet som var helt forferdelig.
Da vi kom frem, ble Celeste undersøkt og dyrlegen sa det ikke var noen vei utenom. Kattungen virket for stor for bekkenåpningen, det hadde blitt farget utflod og Celeste var for sliten til å presse noe mer. Så det måtte nesten bli keisersnitt. Og det fort!
Jeg var så redd da Celeste ble dopet ned, tenk hvis alt skulle gå galt?
Heldigvis fikk jeg være med under hele operasjonen, og se alt sammen når det skjedde. Det var veldig trist med den første kattungen, vi har jo hatt en liste med folk som ønsker seg kattunge, og måtte ringe flere da vi fant ut det bare var to. Og nå er det enda en som blir lei seg... Men heldigvis fikk de liv i nr 2, selv om det tok lang tid. Minuttene gikk så fort akkurat da, så når det tok 15 minutter før det var tydelig at denne ville greie seg, så var det nok akkurat på hekta ja."


Et nytt liv har såvidt begynt. En tøff start på forhåpentligvis et langt og godt liv! Mor er ennå langt vekk inne i narkoseland.

HELGE BRULAND SJEKKER AT ALT ER OK MED KATTEMOR

Kattemor er fremdeles sløv etter narkosen, og vet ikke hvem som venter.

Din overskrift

Lille Eleanor Rose 6 dager gammel. (Bilde fra Linda Ashurst)

NÅR MÅ DYRLEGE TILKALLES VED FØDSEL?

FOR TISPE:
Tisper går vanligvis ca 63 dager (= 9 uker) drektig, med store variasjoner hvis man regner fra dato for første parring til fødsel. Grunnen til det er stor variasjon i brunstsymptomer. Det blir 63 +/- 1 dag hvis man regner fra eggløsning. Levedyktigheten til fostrene er svært dårlig hvis de fødes tidligere enn 59. dag, evt senere enn 69. dag. Ofte er usikkerheten rundt dette stor hvis tispa er parret mange dager etter hverandre, eller det er en tyvparring. Men valpene kommer når de kommer de, det er viktigere å vite hvor mange de er heller enn å vite akkurat når de kommer.

DERSOM INGEN VALP KOMMER, RING VETERINÆR HVIS:
1) Det er >1-1,5 døgn siden temperaturfall og tempen har igjen steget opp til normalt nivå (som er 38,0-39,2)
2) Hvis farget utflod (uansett farge!)
3) Fostervannet gikk for > 2-2,5 t siden
4) Tispa har hatt svake, uregelmessige pressveer i 2-3 timer uten resultat
5) Tispa har hatt sterke, regelmessige pressveer i >20-30 min uten resultat
6) Almentilstanden er påkjent. Dvs SLØV/SLAPP med el uten FEBER (0 >39,2 gr)

DERSOM VALP HAR KOMMET, MEN FØDSELEN IGJEN STOPPET OPP, RING VETERINÆR HVIS:
1) Fostervann som har gått >2 timer siden uten nok en valp
2) Svake, uregelmessige veer i 2-2,5 t uten ny valp
3) Sterke, regelmessige veer i > 20-30 min uten ny valp
4) Det er > 4-5 t siden siste valp og det er flere igjen.
5) Utpressingstadiet har vart > 12 t (KAAN vare >12 t, men da helst ved store kull og der hvor det kommer ny valp stadig vekk)
6) Almentilstanden svekkes (nedsatt våkenhetsgrad).

I ETTERBYRDSSTADIET, RING VETERINÆR HVIS:
1) ikke alle etterbyrdene (morkakene) har kommet innen 6-8 t etter siste valp
2) Det er blødninger fra fødselsveiene
3) Illeluktende utflod
4) Almentilstanden er svekket.

Det er lurt å føre loggbok over fødselen: Gjerne start opp 1 uke før beregnet fødsel med å ta tempen i endetarmen 2 ggr daglig for å få med deg temperaturfallet som vanligvis kommer 12-24 t før fødsel. Ofte er dette ledsaget at "utblokkingsstadiet" hvor livmorhalsen modnes/mykes opp og åpner seg. Oftest er tispa hvileløst på vandring når dette skjer. Fødselsvekter og senere dagvekter, kjønn og spesielle kjennetegn er andre viktige ting å loggføre.
Hvis du ser symptomer etter fødsel på økt tørste/urinering, oppkast, slapphet, matleihet, stor buk, øm buk, feber - mistenk livmorbetennelse! Ring dyrlegen!

FOR KATT:
Oftest drektighet på 63-67 dager, og stemmer godt med 63 dager etter prring pga indusert eggløsning hos katt. Ikke så vanlig at katter med få unger får fødselsstans som hos hund.

HVIS KATT I FØDSEL, RING VETERINÆR HVIS:
1) Farget utflod uten at det kommer kattunge.
2) Fostervannet har gått for > 2 t siden
3) Svake, uregelmessige veer ikke gir unge innen 2-3 timer
4) Stere, regelmessige veer ikke gir unge innen 30-40 minutter

Fødsel hos katt er ofte over innen 2-6 timer, men katter kan ta "pause" i opptil 24 timer, hvor alt er normalt, for så å starte å føde flere unger etter "pausen". Dette må os katt betegnes som normalt. MEN må ikke forveksles med katt som er for sliten til å orke å presse mer. Så hvis du vet det er flere fostre igjen, ta kontakt hvis du er usikker innen 2-3 timer.

Hvis du er i tvil, ring heller en gang for mye enn en gang for lite!

For hund og katt anbefaler vi at du ved en fødsel har Spirot (hjelper til å sette igang pustingen hos svake fostre), har sterk sytråd til å binde rundt navlesnoren ca 2 cm fra bukveggen (helst dyppet i klorhexidin el jodvann), varm fødestue (25 gr) + varmet kasse (38 gr) til å legge nyfødte valper eller kattunger i, masse rene håndklær til å tørke vekk fostervann, og masse kaffe på kanna! Helst en god venn der også!
Finn frem nummeret til dyrlegen som har vakt, så alt er klart. Ofte er det lurt å ringe noen dager før forventet fødsel å spørre om de kommer til å være der når noe skjer. Ofte får man da utlevert riktig vaktnummer med en gang.

Angående "bestilling av keisersnitt": Dette er det mange som ringer til oss og vil ha. Av prinsipp sier vi at det gjør vi IKKE (ikke uten en MEGET god grunn) fordi:
1) Vi synes dyr bør kunne klare å føde selv. Hvis de ikke kan det, bør vi tenke grundig gjennom om disse avlsdyrene er dem vi ønsker å bruke. For problemer går ofte i arv.
2) Livmoren blir svekket av keisersnitt, og det anbefales ikke å ha fler enn 2 keisersnitt på noe hunndyr (som på mennesker). Derfor bør tispa/katten få sjansen til å prøve selv først, kanskje slipper de operasjonen?

MEN vi stiller gjerne opp ved fødsel- det er den morsomste delen av jobben for de fleste veterinærer, og vi utfører gjerne keisersnitt - når det trengs.
Lykke til!





Dette er den nyeste hunderasen fra USA..................